Paliativ – reducerea simptomelor bolilor şi susţinerea morală a familiilor
Ingrijirea paliativă are ca scop reducerea simptomelor bolilor şi susţinerea morală a familiilor acestora. Caracterul elaborat al acestui tip de îngrijire se aşează atât pe suportul fizic al bolnavului prin procedee medicale cât şi pe cel moral şi spiritual.
Secretul succesului suportului paliativ are ca principiu de pornire faptul că pacientului i se va acorda ajutor pentru toată suferinţa sa, accentul nefiind pus doar pe problemele medicale(simptomatice).
Aspectele de care trebuie să ţină cont o echipa care se ocupă cu acest gen de tratament în general sunt legate de frica de viitor, teama de a ingreuna familia, teama de a deveni dependenţi şi imposibilitatea de a mai putea fi în vreun fel folositori cuiva, la toate acestea adaugându-se durerea din fazele terminale ale bolii.
Medicina paliativă – un sprijin pentru intreaga familie
Acest gen de îngrijire se adreseaza în special oamenilor aflaţi la un potenţial sfârşit al vieţii din cauza unor boli grave. Aceste persoane au nevoie de o atenţie sporită ce depaşeşte uneori posibilitaţiile familiilor şi apropiaţilor, astfel o asemenea abordare produce de la sine atât efecte benefice pacientului cât şi oamenilor din jurul său, amândouă categoriile beneficiind de suport atât medical, moral şi spiritual, pentru a trece mult mai uşor acestui şoc.
-
Medicina paliativă nu este un surogat pentru familie ci mai degrabă un sprijin pentru ei şi pentru persoana aflată în dificultate.
Ce inseamna ingrijirea paliativa
Îngrijirea paliativă este mult mai apropiată de bolnav datorită faptului că în special cei aflati în faţa unui iminent sfârşit au nevoie de un tratament special, pe care medicina obişnuita nu este în stare să o ducă la îndeplinire atât de uşor.
ÎN ESENŢĂ termenul de paliativ contopeşte tot aspectul abordării unei persoane bolnave plecând de la partea medicamentoasă pentru ameliorarea simptomelor şi ajungând apoi la aspectele psihologice extinse la nivelul întregii familii.